Historiaa ja tätä päivää

4H järjestöt toimivat ympäri maailmaa. Idea on lähtöisin Yhdysvalloista 1900 luvulta, ja jo 1920 luvulla Suomessa alkoi 4H-toiminta. Aluksi toimintaa tapahtui Suomen Maatalouskerholiitto-nimen. Silloinkin nuorille oli tarkoitus tarjota yrittämisen ja työnteon taitoja arkielämäntaitojen ohella. 4H- toiminta on levinnyt laajasti ja sitä on nykyisin melkein joka kunnassa.

 

Tornioon 4H rantautui vuonna 1930. Alkuperäisijä toimijoita olivat Hjalmar Lankinen, Eedit Merenheimo, Pentti Junes ja Elise Keisaari. Tornion 4H-yhdistyksen alkutaipaleella järjestettiin paljon varojen keruuta, esimerkiksi myyjäisten ja lahjoitusten muodossa, että toiminta saatiin alkuun. 4H kerhoja ja leirejä Torniossa on järjestetty jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Silloin pidettiin maatalous ja kotitalouskerhoja, joiden ensimmäisiin toimintoihin kuuluivat pellavan puhdistus ja kehräys.

50-luvulla toiminta oli edelleen hyvin maaseutuläheistä. Kerhoja pidettiin kotieläimistä ja teurasvasikoista. Lisäksi tarjolla oli possunkasvatusta, navettatöitä sekä hevosten ja porojen hoitoa. Parikymmentä vuotta myöhemmin kerhotoiminta laajentui antamaan tietoja ja taitoja esimerkiksi myös maalauksesta, kirjallisuudesta ja ensiavusta.

80-luvulla kerhotoiminta keskittyi enemmän sivukylille, sillä kaupungissa harrastusmahdollisuuksia oli tarjolla runsaammin. Kerhoja järjestettiin muun muassa autonkorjauksesta ja ne keräsivät lisää nuoria mukaan toimintaan. Nuoret tienasivat opiskelurahaa kasvattamalla porkkanoita, perunoita ja sipulia sekä myivät niitä kouluille ja vanhainkodeille.  50-vuotisen toiminnan kunniaksi pidettiin juhlat.

90-luvulla nuoria ruvettiin kouluttamaan läheispalvelutehtäviin, mikä mahdollistaa heidän palkkaamisensa kodin- ja lastenhoitotehtäviin. Tominta siirtyi maatalous ja eläinkeskeisyydestä painottumaan enemmän läheisten auttamiseen. Vuonna 1998 4H osallistui paimenprojektiin joka oli ympäristöministeriön rahoittama ja siihen työllistettiin nuoria. Kesäisin alettiin järjestää leikkikenttätoimintaa, jossa nuoret pääsivät myös työskentelemään.

2000-luvulla Tornion 4H:n toimisto ja suoramyyntipiste muutti keskustaan. Lisäksi perustettiin marjanostopiste toimitilojen yhteyteen. Iltapäivätoiminta, dogsitterkoulutus ja avun järjestäminen sotainvalideille aloitettiin.

2014 maaliskuussa toimipisteemme muutti Kemintielle Tornion Perheiden Taloon. Yhteistyökuviossa 4H-yhdistyksen lisäksi mukana Tornion kaupunki, Tornion seurakunta, MLL:n Tornion yhdistys ja Tornion Perheiden Talo ry. Toiminnassa vahvana lasten kerhotoiminta, nuorten työllistäminen, suoramyyntipuodin pito ja erilaiset kurssit. Varainhankinta on tärkeämpää kuin vuosiin.

 

Laivaniemen kerholaisten hiihtokilpailut
Laivanimen kerholaisia kokkauskurssilla
Kesäleirillä Kantojärvessä 2014
Puodin suosituin tuote on villasukka